Salgının Etkileri Mobilya Sektörüne etkisi Salgının Etkileri Mobilya Sektörüne etkisi
Küçük detaylar hayatınıza şıklık katar
Salgının Etkileri Mobilya Sektörüne etkisi Salgının Etkileri Mobilya Sektörüne etkisi
10 Eylül 2021

Salgın’ın Mobilya Sektörüne Etkisi

2020 yılının başlarında pek de ne olduğunu, nereden geldiğini ve nasıl bulaştığını anlayamadığımız bir virüs alışıla gelmiş olan tüm normallerin tahtını sallamaya başladı. Dünya yüzyıllar boyunca tarihin akışını değiştiren olaylara sahne olmuştur. Corona 2019 virüsünün de tarihin akışını değiştirecek güçte etkileri olacağı öngörülmektedir. Zira aynı evin içinde çekirdek aile fertlerimizin yanın da dahi maske takar hale geldik. Yaşam şekillerimizden ve çalışma koşullarımızdan tutunda yeme-içme alışkanlıklarımıza kadar her alanı etkiledi ve değişim rüzgârları estirdi. Mobilya ve ev dekorasyonu sektörü ise kendi üzerine düşen nasibi fazlasıyla aldı.

Korona öncesinde özellikle eşleri de çalışan aileler evde çok fazla vakit geçiremiyordu, akşam iş çıkışında bir müddet dinlenmeyi müteakip uyuyorlardı. Akıllardaki şey sıkıcı ve tekdüze iş hayatının arasına moral motivasyonu tekrar yükseltecek bir tatildi. Yasaklarla birlikte kapanmaların başlaması, esnek mesai veyahut evden çalışma seçenekleriyle birlikte insanlar daha farklı düşünmeye başladı. Tatil yapamayıp evde kalınca çevrelerini gözden geçirmeye ve bazı kararlar almaya başladılar. Toplum artık daha çok sağlık daha çok huzur ve dinginlik isterken, bunun mümkinatını sokağa çıkma kısıtlamalarında vaktinin neredeyse tamamını geçirdiği evinde ve ev dekorasyonundan geçtiğini keşfetti.

Rakamlarla 2020 Türk Mobilya İhracatı

Ülkenin büyük bir kesimi apartman toplumu olmuşken artık insanlar bağ, bahçe ve maske-mesafe arıyor. Ev de vakit geçirdikçe eskiyen koltuklar gıcırdayan yataklar daha çok göze battı, değiştirme isteği oluştu. Bu durum da sektör temsilcileri için bir işaret fişeği oldu. Rakamlar da bu durumu destekliyor. “Türkiye’nin mobilya ihracatı, 2020 yılında önemli oranda artarak 3 milyar 422 milyon dolara ulaşmıştır. 2020 içerisinde ticarete olumsuz etkileri önemli ölçüde hissedilen salgın koşullarına rağmen 2020 yılı mobilya ihracatı geçen seneye göre %12 oranında artış kaydetmiştir. (bknz Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı-Mobilya Sektör Raporu)”

Kültürün Mobilya Seçimine Etkisi

 Toplum olarak mobilya da estetik ve zarafete önem veriyoruz, bu anlayış biraz da bizim kültürümüzde ve köklerimizde var fakat salgınla birlikte işin rahatlık kısmı da bir diğer önemli unsur haline geldi.  Daha önceleri misafirler beğenir mi beğenmez mi diye döşenen odalar, artık keyfe keder rahatlık istercesine döşenmeye başlandı. “Mobilyaların çok amaçlı/fonksiyonlu, konforlu/rahat ve esnek olmasının önem kazandığı, artan yaşlı nüfus ile birlikte mobilyada ergonominin öneminin arttığı görülmektedir.( bknz Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı-Mobilya Sektör Raporu)”. Firmaların yeni tasarımlarına ve ürünlerine göz gezdirirsek bu anlayışın yansımalarını görmek zor olmayacaktır.

Bu durum bir müddet daha böyle gidecek gibi görünüyor çünkü her ne kadar aşılama belli bir seviyeye gelse de istenen iyileşme ve bağışıklık kazanılmış değil. Kış aylarında da insanlar yeni kapanmaların geleceğini düşünüyor. Firmalar ve Türk Mobilya Sektörü olarak bu değişim eğilimini yakalamalı hatta yönetmeliyiz.

 

Son Eklenen Bloglar
  Instagram   Pinterest   Pinterest   Youtube
Ayraç
Organize Sanayi Bölgesi 14.Cadde No:57 Karpuzsekisi-Hacılar Posta Kodu:38210, Kayseri/Türkiye
Design Directory